Written by admin

Kuyu temel nedir ? Nasıl yapılır

KUYU TEMEL NEDİR ? KUYU TEMEL NASIL YAPILIR

Öncelikle kuyu temel ve kuyu perde yapımında birbirleriyle rekabet eden bir çok firma bulunmaktadır.Ama her birine sorsak kuyu temelin bitişik nizam bodrumlu yapılarda yandaki binanın emniyetini sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir.. çalışma prensibi iksa yada istinat duvarı gibi düşünülebilr.Kazıdan önce temelin oluşturulmasını ihtiva eder ve bayağı bir işçilik gerektirir.. Günümüzde fore kazıkyada mini kazık kullanılarak yapılan ankastre veya ankrajlı iksa sistemleri yaygınlaştığından pek kullanlmaz diyebiliz.. hesap yöntemi coulomb kama teorisi veya rankine teorilerine dayanır.Benim önerim kendini tutabilen riskin az olduğu zeminlerde ve derinliğin düşük olduğu durumlarda kullanılmasıdır.Onlarca web sitesini incelediğimizde kuyu temel adına her içerik birbirinden kopyalanmış şekilde web sitelerine koymuşlar, ama bu onların ne kadar bilgisiz ve tecrübesiz olduklarını kanıtlıyor.Aşağıda kuyu temelin, kuyu perde ve kuyu sondajın farklı tanımlarını sizlere açıkladım.Bu yazıyı okuduktan sonra kuyu temel hakkında bilgi sahibi ve inanın bir çok firmanın internet sitelerinde yazdıkları birbirinden kopya kelimelerden ibaret olduğunu anlayacaksınız.

KUYU TEMEL

Bitişik nizam bodrumlu yapılarda yandaki binanın emniyetini sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir.. çalışma prensibi iksa yada istinat duvarı gibi düşünülebilr.Kazıdan önce temelin oluşturulmasını ihtiva eder ve bayağı bir işçilik gerektirir..Diğer sistemlere göre yer kaybı yaşanmadığı için tercih edilir.

Kuyu ölçüleri projeye göre yapılıp bütün işçiliği ve kerestesi bizim tarafımızdan karşılanır.Kuyu temel yapılacak şantiyede ilk olarak 3 metre uzunluğunda ana kuyular açılır ve ana kuyuların betonu döküldükten sonra ana kuyuların yanından kazıma devam edilir ve bütün kuyular birbirine bağlanır
Yapıda hafriyat alınmadan önce kuyu temel uygun görülen yer maden ocağı gibi iksalarla takviye edilip belli aralıklarla bir boş, bir dolu şeklinde açılır. asıl binanın temelinin altında kalacak şekilde mütemadi temeller oluşturulup üzerinden perde duvar çıkılır. sonra arada kalan dolu kısımların da hafriyatı alınıp, aynı şekilde kuyu temelleri oluşturulur.

İstanbul ilçesinin
%60 eski yapıya sahip olduğu gibi mevcut binaların temeli yok yeni yapıların harfıyat öncesi komşu binaları temellerini sağlama alınmaktadır.
Kazık çalışmasından sonra bu uygulamanın önüne mevcut projedeki perde yapılması gerekir. Kuyu temel yerinde oluşturularak gerek yer kaybı ve maliyeti en aza indirilir.

su izolasyonu konusunda problem çıkarabilen bir çözümdür. yerine maliyet ve zahmet açısından bir ileri çözüm de kazıklı temeldir.

Kuyu Temel Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bir çok kuyu temel işleri yapan firmalar aslında kuyu temel‘in nasıl yapıldığını bilmemektedir.

  • Kuyu temel uygulamasında genellikle , yan parsellerde, yollarda toprak kaymasını önlemek için yapılır.
  • Böyleliklekuyu temel ile m’2 kaybı yaşanmaması sağlanır.
  • Statik Mühendisler tarafından Zemin Etüd Analizi yapılır ve kolon aplikasyonları incelenip uygunluğu kontrol edilir.
  • Kuyu anonaları, ebatları ve sıraları numaralandırıldıktan sonra cephe uzunluğunda 7 adet kuyu oluşturulur.

Yapılacak temel kuyu ölçüleri 3mx2m, 3mx1.5m gibi ölçüler kullanılarak yapılır. İlk önce 1,3,5 ve 7 kazılır ve kuyu kazı sırasında kullanılacak olan iksa keresteleri kaset biçimine getirilerek kamalar çakılmaya başlanır. Çıkan hafriyat temizlendikten sonra kuyu temel kazımı el aletleri ile devam eder. Tamamen el gücü ile yapılan işte makine kullanılmaz. Her 120 cm derinlikte iksa keresteleri kaset haline getirilir.

Temel kuyu uygulamasında istenilen kod seviyesine ulaşıldıktan sonra inşaat statik projesindeki 08-32 kalınlığında demir donatı bağlanır ve demir işçiliği tamamlanmış olur. İki numaralı kuyu için ise tevzi demir filizler belli aralıklar bırakılarak inşaat kalıbı çakılır ve beton dökülür. Böylece birinci kuyu tamamlanmış olur. Sırasıyla aynı işlemler 3,5 ve 7. kuyular için de yapılıp beton döküldükten sonra sıra 2,4 ve 6. kuyular için uygulanır. Tevzi demir filizleri donatılara bağlanır ve betonarmenin sürekliliği ve yük aktarımı sağlanmış olur.

Kuyu temel uygulaması ile yer kaybını minimuma indirmiş olursunuz. Ayrıca kuyu temelin perdesi mevcut bina taşıyıcı perdesi olarak da kullanıldığı için fazladan bir alana ihtiyaç duyulmaz.

Kuyu Temel Projesi

Kuyu temel projesi Arsa üzerinde Zemin etüd sondaj çalışmaları istenilen derinlikte karot alınır çıkan zemin numuneleri jeoloji mühendisler tarafından rapor haline getirilerek statik inşaat mühendisimiz ile çıkan sonuç ve önerileri paylaşması sonrası içsel sürtünme açısını derecelerine göre hesap değeri olarak alınarak çevre komşu parsellerin yerinde bakılarak toprak üstü yüklerini hesaplama sonucu olarak (sürsaj) kuyu temel projesi aplikasyon üzerinde çizilerek arsanın bulunduğu yerinin ilgili belediye kurumuna verilmesi sonrası onaylanması beklenir onaylanması sonrası şantiyeye teslim edilir.

KUYU TEMEL PERDELİ İKSA SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Kuyu Temel Parsel sınırında yapı mevcut olan yerlerde tam olarak parsel sınırına yapılabilmektedir. Böylece kazık iksa sistemindeki yer kaybı, kuyu temel sisteminde yer kaybı en minimuma indirilmektedir.
İmal edilen kuyu temel perdeleri taşıyıcı perde olarakta kullanılabilmektedir.
Kuyu temel perde yüzeylerine ilave ek işcilik gerekmeksizin izolasyon yapılabilmektedir.
Derin kuyu temel iksa sistemlerinde gelen zemin etkilerine perde kesitinin kademeli olarak azaltılabilir. Böylece betonda ekonomi sağlamak mümkündür.

KUYU PERDE İMALATINDA KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR

Kuyu perde yapımında ; Su Pompası, Pasa Kovası, Kazma, Kürek, Havalı Kırıcı,Kompresör, Vinç, Kalıp gibi gereçler kullanılmaktadır.

KUYU PERDE ÇEŞİTLERİ

Kuyu perde çeşitleri genellikle ; Düz Kesitli Kuyu Perde, Değişken Boru Destekli Kuyu Sistemi, Ankraj Sistemli Kuyu Perdesi, Değişken Sistemli Kuyu Perde olarak yapılmaktadır.

 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *