Temel İzalasyonu
Bohçalama Nedir, Önemi Nedir, Nasıl Yapılır?
Bohçala kuyu temel sisteminde de gerekli etkenlerden biridir. Yapıyı taşıyan temelin dış etkenlerle tüm ilişkisinin kesilerek muhafaza edilmesi için yapılan tüm uygulamalara temel bohçalama izolasyonu denir.
Temel bohçalama izolasyonu geri dönüşü olmayan , telafisi mümkün olmayan ve yapı için hayati önem taşıyan bir uygulamadır.
Unutulmamalıdır ki betonun ve içindeki demirin suyla temasından kaynaklanan reaksiyonlar, demiri çürütüp mukavemetini düşürür bunun yanı sıra su ve demirin etkileşiminden oluşan pas, betonun çatlayıp dağılmasına neden olan en önemli faktördür.
Nasıl Yapılır?
Temel bohçalama genellikle yapının temelinin izolasyonundaki eksikler bütün binan sağlamlığını tehdit ederken bu durumu düzelmenin gerçek bir çözümü yoktur.
Yapının temel bohçalama izolasyonu yapılmadan önce izolasyon için hazırlık aşaması olan bir aşama vardır, bu izolasyonumuzu uygulayacağımız zeminin oluşturulmasıdır.
Temel hafriyatı kazıldıktan sonra oluşabilecek yer altı sularının toplanması için, sırasıyla kalın mıcırlama daha sonra ince mıcırlama yapılır
ardından 15-20 cm lik bir genel amaçlı beton dökülerek düzeltilmesi yapımının akabinde uygulanacak izolasyonun bağlaması yapılmak üzere cephe cevre
1 metre yüksekliğinde duvar oluşturulur.
Duvar ve betonun birleşim yerlerine pat yapılmak suretiyle yapılacak olan temel bohçalama izolasyonuna geçiş tamamlanmış olur.
bohçalama da istenilen malzemeler genelde polyester keçeli membrandır.
Yapılan uygulamada iki kat yapılması gerekir, uygulamada dikkat edilmesi gerekenler ilk kat uygulama betona yapıştırılmaz ikinci kat uygulama ise
şaşırmalı yani alttaki membrana dik olacak şekilde ve tamamı yapıştırılarak uygulanır ve membranların birleşim yerleri taşırılarak en az 10 cm birbiri üzerine bindirilir. Membranlar, yapının temel izolasyonu daha sonra perde betondaki izolasyona bağlanacağı için 1 metre kadar taşırılır.
Bohçalama da tercihen likitte kullanılabilir bu uygulama membranı yerinde imal etmek gibi düşünülmelidir eksiz ve yekpare olması sayesinde çok iyi sonuçlar sağlar fakat uygulaması iyi ustalık ve sabır gerektirdiğinden pek tercih edilmez bu uygulama yapılırken en az iki kat uygulanırken katlar arası donatı filesi konularak mukavemet artırılır ve temelden 20 cm taşırma yapılarak perde betonla birleşim yerleri için mesafe ayrılması gerekir.
Sağlıklı olan bohçalamalardan biriside PVC membran kaplamadır bu uygulama ise ciddi maliyetli ve hassastır diğer uygulamalarda olduğu gibi hazırlanan beton üzerine serilerek ve birbirine yapıştırılarak uygulanır en önemli hassasiyetlerden birisi bu uygulamada yapılan yapıştırma yanlışı içine istenmeyecek bir su sızıntısı uygulamanın tamamını boşa yapılmış olmasına neden olur diğer uygulamalarda hataların sonuçlarında noktasal bir sorun oluşurken bu uygulamada genel bir problem meydana gelir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütün su izolasyonu uygulamalarında, en önemli hususlar; zeminin elverişli hale getirilmesi, yapılan uygulamanın bir yere bağlanması ve uygulamanın mutlaka ve mutlaka koruma altına alınmasıdır.
Bahsettiğimiz birkaç bohçalama tekniklerinin hepsi içinde bu durum geçerlidir. Yapılan uygulama gerek EPS köpük gerek geotekstil keçe gibi bir ürünle mutlaka muhafaza altına alınmadır. Üzerine yapılacak diğer beton yapıların, demir donatıları yapılması ve beton dökümü esnasında su yalıtımına zarar vermemesi için önemli bir gerekliliktir.
Bizim bu uygulamayı nasıl yaptığımızı öğrenmek için Temel Bohcalam Su İzolasyonu sayfamızı ziyaret edebilir, faklı bilgiler için danışmanlık hizmeti talebinde bulunabilirsiniz.